Τσακώνικη: η γλυκιά μελιτζάνα με το φρουτώδες άρωμα

2018-04-01 11:30

Η τσακώνικη μελιτζάνα ή αλλιώς μελιτζάνα της Κυνουρίας είναι ένα μοναδικό κηπευτικό, το οποίο από τον Μάρτη του 1996 συγκαταλέγεται μεταξύ των 317 προϊόντων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.) κατοχυρώνοντας στους παραγωγούς του Λεωνιδίου  την αποκλειστικότητα καλλιέργειας της συγκεκριμένης ποικιλίας μελιτζάνας υπό την τήρηση αυστηρών προδιαγραφών παραγωγής.

Κάθε Αύγουστο, εδώ και 15 χρόνια, επισκέπτες από όλο τον κόσμο και την Ελλάδα συρρέουν στην Κυνουρία για να απολαύσουν τη γιορτή της μελιτζάνας. Η γιορτή αυτή αποτελεί πλέον έναν θεσμό που αγαπήθηκε πολύ, καθώς συνδυάζει τη γαστρονομική απόλαυση με την παραδοσιακή αίσθηση γιορτής.

Ο εύφορος κάμπος του Λεωνιδίου, που κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν Κήπος του Διονύσου, χαρακτηρίζεται από ένα εξαίρετο μικροκλίμα. Η προστασία που παρέχει ο Πάρνωνας, σε συνδυασμό με τη θαλάσσια αύρα, η σπάνια εδαφολογική σύσταση και ο πλούσιος σε οργανικά και ανόργανα στοιχεία υδροφόρος ορίζοντας, δημιουργούν έναν πραγματικό επίγειο παράδεισο. Σε αυτό το μοναδικό κλίμα, μαζί και με τις φροντίδες των ντόπιων αγροτών, παράγεται το εξαιρετικό αυτό κηπευτικό. Η μέση ετήσια απόδοση δεν υπερβαίνει τους 2000 τόνους, καθώς η ποιότητα της μελιτζάνας ελέγχεται με σχολαστικότητα.

Παρ' όλο που η επιστημονική ονομασία της είναι «στρύχνον», λόγω της χαρακτηριστικής, ωφέλιμης αλλά πικρής ουσίας που περιέχει η μελιτζάνα, η τσακώνικη είναι γλυκιά με φρουτώδες άρωμα. Ξεχωρίζει εύκολα από τις υπόλοιπες ποικιλίες μιας και δεν έχει κυρτότητα. Είναι επιμήκης με μήκος 20-25 εκατοστά, διάμετρο 4-6 εκατοστά και λίγο πιο χοντρή στη μέση. Ο φλοιός της είναι λοίος και γυαλιστερός και έχει υπέροχο μωβ χρώμα με πιο ανοιχτόχρωμες ραβδώσεις.

Η μελιτζάνα αποτελεί άριστη πηγή φυτικών ινών που βοηθούν στον έλεγχο του σωματικού βάρους και του λιπώδους ιστού. Επίσης περιέχει χαλκό, βιταμίνη Β1, Β3, Β6, μαγγάνιο, μαγνήσιο, κάλιο και φυλλικό οξύ. Πρόκειται για μία πολύτιμη τροφή, απαραίτητη στον οργανισμό.

Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι παρασκευής της μελιτζάνας. Συνδυάζεται εξαιρετικά με την ντομάτα, τη φέτα, τα έντονα μυρωδικά όπως το σκόρδο, «απογειώνει» γευστικά τα πιάτα με κρέας, γίνεται ακόμα και γλυκό του κουταλιού, το αγαπημένο, τραγανό μελιτζανάκι.

Πηγή: https://www.pelopexpo.com/el/230/products_el/tsakonian-aubergines-a-jewel-in-the-garden-of-dionysus/

 https://www.melitzazz.gr/tsakoniki-gastronomia/